Bilim insanları, Güneş’te yaşanan patlamaların oluşturacağı fırtınaların Dünya için tehlike yarattığını söyledi.

Güneş’te yaşanan bazı patlamalar, Güneş’ten bazı parçacıkların evrene dağılmasına yol açtı. Bilim insanları, dağılan bu parçacıkların bir kısmının da Dünya’nın güney yarım küresine vurduğunu ve aurora australis (güney ışıkları) oluşumunun beklendiğini açıkladı. Kuzey ışıkları olarak bilinen aurora borealis de benzer şekilde Güneş parçacıklarının atmosfere çarpmasıyla oluşuyor. Magnetosferin Güneş Rüzgarları’na maruz kalması sonucu hayranlık verici mavi ışıklar oluşuyor, kuzey ve güney ışıkları da bunlardan ibaret.

Space Weather’ın internet sayfasından yaptıkları açıklamada, “Yüksek hızlı bir Güneş rüzgarı, Dünya’nın manyetik alanını sarsıyor ve bu da G-1 sınıfı aralıklı fırtınalara sebep oluyor. Gökyüzü gözlemcileri, özellikle kış karanlığının görünürlüğü artırmasıyla birlikte güney yarım kürede oluşabilecek auroralar için tetikte olmalılar.” denildi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA), yaşanan fırtınayı G-1, yani ‘minor’ (küçük çaplı) olarak sınıflandırdı. Fakat yaşanan bu fırtınaların etkisi sadece kuzey ve güney ışıklarının oluşması ile bitmeyecek.

Dünya’nın manyetik alanı genellikle insanlar için bir radyasyon önleyici görevi görür. Yaşanan bu fırtınalar ise uydu tabanlı teknolojileri kötü etkileyeceği için radyasyon seviyesini artırabilir. Güneş rüzgarları ayrıca Dünya’nın dış atmosferini ısıtarak genleşmesine neden olabilir. Yaşanan bu olayların yörüngedeki uyduları etkileyerek dolaylı yoldan GPS ve televizyon sinyallerinde aksamalara sebep olabileceği söyleniyor.

Yaşanan partikül dalgalanmaları manyetosferde yüksek akımların oluşmasına neden olabilir, bunun sonucunda ise elektrik santrallerinin patlaması gibi büyük olaylar yaşanabilir. Tabi ki bu olayların tamamı yaşanması muhtemel olan olaylar. Yani hepsi kesinlikle gerçekleşmeyebilir. No Panic (Panik yok).