Geçen ay Antarktika’da Doçent Doktor Burcu Özsoy liderliğinde bir bilim üssü kuruldu. Doç. Dr. Burcu Özsoy bilim üssü ile ilgili merak ettiklerinizi tek tek yanıtladı.

Türkiye olarak yarım asırlık bir sürede Antarktika’da bir takım çalışmalar sürdürüyor. Bu çalışmaların sonucunda geçen ay Antarktika’da bir bilim üssü kuruldu ve ad olarak “Geçiçi Türk Bilim Üssü” verildi. Doçent Doktor Bucu Özsoy’un liderlik ettiği proje, bilim insanlarımızın epey bir süredir hayalini düşlediği projeydi.

Proje lideri Doçent Doktor Burcu Özsoy, Hürriyet Gazetesine bir röportaj verdi ve merak edilenlere cevap verdi.

Doçent Burcu Özsoy, röportajına Antarktika’nın ve Arktik bölgelerin önemine vurgu ederek başladı.

Kuzey ve Güney Kutup bölgelerinin doğal laboratuvarlar olduğunu belirten Özsoy’a göre kıtada yapılmakta olan bilimsel çalışmalar geçmişimize ışık tutacak cinsten.

Antarktika, dünya üzerinde ki hiç bir milliyete ait olmayan tam anlamıyla barışa adanmış bir kıta. Bu yasa 1959 yılında 12 ülke tarafından imzalanmış “Antartika Antlaşmalar Sistemi” sayesinde gün yüzüne çıkarıldı. Böylelikle kıta tamamıyla ortak bir alana dönüştürüldü ve özel koruma alanı olarak belirlendi. Koruma alanı kurallarına göre Antarktika çevreye zarar verici davranışlar sergilemek, canlıları ürkütecek davranışlarda bulunmak, oradan bir adet bile taş almak yasak. Günümüzde Özsoy ve diğer bilim insanlarının çalışmalarını sürdürmesi için ilk eylem 1996’da yapıldı ve güzel ülkemiz Türkiye’de antlaşmaya dahil oldu.

Antlaşmaya katılan dünya ülkeleri, 1900’lü senelerinden itibaren bu bölgede çalışmalarını son hızıyla sürdürüyorlar. Özsoy ve diğer bilim insanlarının çalışmalarını rahatlıkla sürdürmesi için bu bölgede bir üs bulunması çok önemli. Ülkemiz ilk dahil olduğunda çalışmalarını başka milletlerin üslerinde tamamlamış olsa bile geçici süreliğine bir üsse sahibiz.

Bu gerçekten gurur verici…


Doktor Özsoy, bölgede görev alan bilim insanlarının genel olarak buzul örtüsü, iklim değişikliliği, kıyı yapısı, deniz buzu oluşumu, kalıcı organik kirleticiler, buz örtüsünün iç yapısı, jeolojik altyapı çalışmalarına özen gösterdiklerini belirtti.

Ülkemizdeki bilim insanlarının, bu yıl tematik çalışmalara yönelerek canlı bilimine odaklandığı belirtti.