Kimimiz için sabah uyanma yöntemi, kimimiz için ofiste de gün boyu tüketilen bazen de sohbetlerimize lezzet katan kahve, gün gittikçe tüketiminde değişikler gösterirken yeni akımları da bize sunmaya devam ediyor.

Bunların en yenisi ise 3. nesil kahvecilik. Sıklıkla karşımıza çıkan bu terim birçoğumuz için pek bir anlam ifade etmese de son yıllarda kahve kültürünü etkileyen bir akım.

PEKİ NEDİR BU 3. NESİL KAHVECİLİK?

3. nesil kahveciliği anlamak için ilk önce 1. ve 2. nesile göz atalım

1.NESİL KAHVECİLİK (FİRST WAVE OF COFFEE)

Ata akım olarak nitelendirebileceğimiz 1. nesil kahvecilik 1800’lerin başında ortaya çıktı. Kahvenin yeni keşfedildiği, tadılmaya yeni başlandığı zamanlar olan bu dönemde temel hedef tüketim. Kahvelerin paket paket üretilmesi, insanların kafein ihtiyacını karşılaması ön planda.

Kahvelerin hazırlanması gayet kolay, kullanılan kahve ise kimyasal işlemlerden geçmiş suda çözünebilen toz kahveler.

Bu dönemde öne çıkan olay ise R.W Hills ile Austin’in bulduğu ‘vakumlu paketleme’. Kahvenin tadını koruduğu ve uzun süre saklanabildiği bu paketler sayesinde tüketim oranında ciddi bir artış görüldü.

2.NESİL KAHVECİLİK (SECOND WAVE OF COFFEE)

Bu akımda kimyasal işlemden geçen kahvelerin yerini doğal, kaliteli kahve çekirdekleri ve aromalar aldı. Kahve makineleri, kahve dükkanları ve yeni kahve çeşitleri ortaya çıktı.

Bir bakıma sosyalleşme ihtiyacının doğurduğu kahve dükkanları sayesinde ‘take away’ insanların ev ya da işyerlerine giden yol üzerinde vakit kaybetmeden kahvelerini hızlıca almaları kavramı gelişti.

Starbucks, Cafe Nero, Gloria Jeans gibi kahve zincirlerinin yeni dükkanlar açması sonucu ‘franchising’ sistemi de hayatımıza girmiş oldu.

Bu iki nesli anlattıktan sonra gelelim asıl konumuza: 3. nesil kahvecilik

3.NESİL KAHVECİLİK (THIRD WAVE OF COFFEE)

Son yıllarda hayatımıza girmiş olan bu akımda, kahvenin yetiştiği bölge, kavrulma süresi, çekirdeğin türü, hangi tarladan toplandığı, içerdiği kafein miktarı ve hangi ekipmanların kullanıldığı son derece önemli. Kahveye saygı duyulması, onu bir kültür olarak saymak temel hedef.

Bir bakıma kahve tadını gurmeleştiren bu nesil özellikle genç tüketiciler tarafından benimsenmiş durumda. Üçüncü nesil aslında hem tüketiciye hem üreticiye kahveye farklı yönden bakmak, detaylı incelemeler yapmak için yeni bir kapı açıyor.

Bahsettiğimiz bütün bu özellikler yeni bir meslek türünü de beraberinde getiriyor: Barista

Barista temelde kahve yapan kişidir. Fakat alınan özel eğitimlerden dolayı kahve yapan her kişiyi barışta olarak adlandıramayız. Gerek demleme gerek kullanılan makineleri detaylı bir şekilde bilmesi sonucu barista aslında kahveyi en doğru yapabilen kişi.