ASELSAN’ın ortağı olduğu ve yüksek güvenlikli yazılımlar geliştiren BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, yerli bir video konferans uygulaması geliştirdiklerini duyurdu.

Hepimiz koronavirüs salgını nedeniyle evlerimizden çalışmak, ders görmek zorunda kaldık. Lakin bu süreçte iş görüşmeleri, verilen dersler ve şirket toplantıları Zoom gibi video konferans programları sayesinde gerçekleşmek zorunda kaldı.

BİTES, XperLMS isimli çevrimiçi eğitim platformunda uzun zamandır öğretmenlere canlı ders yapma imkanı sunuyor. BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun, XperMeet uygulamasında yaptığı yayında soruları yanıtladı.

Yaklaşık 1 yıldır çalıştıkları online ve yeni nesil eğitim platformları olduğunu belirten Coşkun şu sözleri sarf etti:
”Bu kapsamda bir video konferans, uzaktan eğitim, insanların bir araya gelip eğitim alabileceği bir platform oluşturmayı planlıyorduk. Çalışmalarımız belli noktaya gelmişken salgın ortaya çıktıktan sonra bu yazılım içerisindeki bir bileşeni ayrı sistem haline dönüştürdük. Ortaya, nitelikli ve yetenekli Türk yazılımcılarımızın geliştirdiği güzel bir altyapı çıktı. Kendi şirketimizde ve çalıştığımız firmalarla bu altyapıyı kullanmaktayız. Şu andaki gündem ve ülke ihtiyaçları dolayısıyla yazılımımıza oldukça fazla talep görmekteyiz. Aldığımız talepler doğrultusunda hem yazılımımızı güncelliyoruz hem de yeni özellikler ekliyoruz. Belli bir noktaya geldik. Sistemimizde şu anda güvenilir şeklide çalışmakta, aynı zamanda şifreleme altyapısıyla da bilgi güvenliğini çok sağlıklı şekilde gerçekleştirmekteyiz.”

Güvenlik açısından banka uygulamaları kadar güvenli olduğunu belirten Uğur Coşkun SSL sertifikasını kullandıklarını belirtti. Uçtan uca şifreli bir sistemi kullandıklarını, sunuculardaki verileri şifreli şekilde transfer ettiklerini söyleyen Coşkun, ”Şu anda sistemimizin bir banka uygulaması kadar güvenli olduğunu söyleyebilirim” dedi.

”Kullandığımız sistem tamamen yerli, kendi yerli sunucularımızı kullanıyoruz.”

”Kullandığımız sistemler kendi milli serverlarımız, dolayısıyla kontrol edilebilir bir noktada. Bilgilerimizin en azından kaydedilmediğini, kullanıcı bilgilerimizin başka bir ülke tarafından kayıt altına alınmadığını, yaptığımız milli ve yerli altyapıyla söyleyebilir durumdayız. Bilgi güvenliğinin had safhada önemli olduğu bu dönemde kendi serverlarımızda çalışan kendi altyapımızın bize güven verdiğini düşünüyorum. Bu tür şeylerin Türk mühendisler tarafından çok sağlıklı, hızlı ve pratik şekilde gerçekleştirilebildiği bir dönemdeyiz.”
Ayrıca yerli video konferans uygulaması XperMeet sayesinde şirket toplantıları, sınıflar gibi birçok insanın bir arada bulunabileceği ortamların oluşturulabileceği ve dosya aktarımının kolayca yapılabileceği belirtildi. Bütün bu işlemlerin şifreli ve kriptolu bir şekilde gerçekleşeceği, g erekli durumlarda donanım tabanlı kripto özelliği eklenerek sistemin güvenliğinin son seviyeye çıkarılabileceğinin altı çizildi.

Uygulamanın salgın sonrasında da yaygın bir şekilde kullanılacağını belirten Coşkun, uygulamanın küresel piyasada da kullanılacağı amacıyla İngilizce isim verdiklerini belirtti. Uğur Coşkun, firmaların kendilerine ait sunucularının olacağını ”Burada kritik olan biz firmaya bir server veriyoruz ya da kendi serverlarını kullanarak firmanın kendi içinde çalışan bir yazılım olmasını sağlıyoruz. Her türlü bilgisi lokal sistem ve altyapılarda, bu yazılımla birlikte kolayca kullanabilecek, onunla ilgili çalışmalar gerçekleştirebilecek. Hem global hem yurt içinde bu altyapıları kullanmayı öngörüyoruz ve yaygınlaşmasını sağlayacağız” sözleriyle ifade etti.