Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni eğitim modelini 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında birbirini tamamlayan birçok yeni fizibilite sahibi projelerden oluştuğunu açıklayarak yeni eğitim sistemi hakkında bilgiler verdi.

Öğrencileri rahatlatacak daha verimli eğitim almalarını sağlayacakları sistem 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı içerisinde kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

“Biz acele etmiyoruz çünkü acele edersek mevcut çözümlerimiz bir sonraki problemlerimiz olur.”

Ziya Selçuk

Bilimsel metotları dikkate alarak yola çıktıklarını belirten Ziya Selçuk, “Öğretmen Eğitimi” hususunu çok önemli bir detay olduğunu vurgulayarak. Öğretmenlere verilecek olan eğitimler konusunda, basit ve kısa eğitimler yerine birkaç yıl sürecek detaylı süreçlere ciddi oranda yatırım yapıldığını belirtti.

Hayal-Etkinlik-Yaşam temalarında çalışmalarla değerlendirilmek üzere kısa adı HEY olan haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlandı. Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedefleniyor. Bu amaçla, 9-11. sınıflarda haziran ayları ağırlıklı olarak portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmalarına ayrılacak. Burada, öğrencilerin sadece akademik değil, sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması yoluyla dengeli bir eğitim sistemi amaçlandı.

Bu çerçevede, lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati AGEP, 5 saati HEY olmak üzere toplam 40 saat olarak planlandı.

Şunu söylemek mümkün. Çocuğun yetenek ve kişiliğini ölçeceğiz. Çocuğa sosyal rehberlik ve kariyer yönetimi yapacağız. Çocuğun kendisinin neye yatkın olduğunu görmesi bir fırsat olacak onun için. Eğitimle ilgili toplumda beklentilere baktığımda, birkaç ayda değişmesi isteniyor. Bu bir kalem veya kağıt üretmek gibi bir şey değil. Bizim 300 yıllık bir maarif davamız var. Önemli olan değiştirmek değil, ne yaptığını bilmek. Bizim 2023 vizyonuyla yapmak istediğimiz şey, bütünsel bir fotoğraf vermek. Attığımız her adımı stratejik olarak atıyoruz. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var. 3 yıllık bir takvim yayınladık. Toplum istese bile hemen yapmayız. Öğretmen eğitimine yatırım yapmadan, sistem değiştirmek doğru değil.

Ders sayısı azalıyor.

Liselere kariyer ofisleri geliyor.

12. sınıflarda ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları geliyor.

MEB’in ortaöğretime yönelik yeni modelinde “bilgi kuramı” zorunlu ders haline gelecek. 

Derslerde yaparak, uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacakken özellikle 12’nci sınıflar için yenilikçi dersler getirilecek. 

Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebiliyor.

Yeni lise sistemi ilk olarak 2020-21 yılında 9. sınıflardan başlıyor. Kademeli geçiş olacak.

Bilgi Kuramı zorunlu ders haline geliyor.

Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanıyor.

12. sınıfta çok enteresan yenilikçi dersler geliyor.

Öğrencinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi geliyor.

Haziran ayında dersler yerine; proje sunumları, portfölyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri geliyor.

Yeni modele göre ayrıca öğrencilerin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak. Haziran aylarında dersler yerine proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecek. 

Ortaöğretimde yeni modele ilişkin detaylar, yarın Bakan Selçuk tarafından açıklanacak.