Kutsal kitaplardan İncil ve Kuran-ı Kerim’de bahsi geçen bu efsane neyi konu alır? Efsanenin gerçekleştiği mağara günümüzde nerede bulunmakta ve hangi işlevde kullanılmaktadır?

Semavi dinlerin kutsal kitaplarında ortak olay ve kişilere rastlamamız çok olası bir durumdur. Elbette her kutsal kitap olayı kendi diniyle bağdaştıracağı için, efsanelerde bir takım farklılıklar da vardır.

Eski çağlardan itibaren pek çok medeniyete, kültüre ve inanışa ev sahipliği yapan Anadolu’nun bu efsaneye de ev sahipliği yaptığı bizleri şaşırtmasa gerek. İncil’de bahsedildiğine göre, dönemin Paganizm inancına sahip Roma imparatorluğu, dışarıdan gelebilecek her türlü dini teklife karşı olduğu için Hristiyanlık dinini benimseyenlere pek de hoşgörüyle bakmıyordu. Paganizme geri dönmelerinde ısrarcı olup karşılığını alamayan İmparator Decius, bu yedi kişi hakkında infaz emri verdikten sonra Hristiyan müritleri Türkiye’nin İzmir ili sınırlarındaki Efes’te bulunduğu iddia edilen mağaraya sığınmış ve orada uykuya dalmışlardır. Uyandıkları vakit yalnızca bir gün geçtiğini düşünürken açlıktan kıvrandıklarını fark ettiklerinde aralarından birisini yiyecek bir şey alması için şehre gönderirler ve şok edici bir gerçekle karşılaşırlar. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildir, her şey değişmiştir. Aradan neredeyse 200 yılı aşkın zaman geçmiş, Hristiyanlık Roma’nın resmi dini olmuştur. Tanrı’nın müritlerini korumak için gerçekleştirdiği mucizelerden yalnızca bir örneğidir bu. Günümüzde hala pek çok Hristiyan tarafından benimsenen bu efsane beraberliğinde Efes’te bulunan Yedi Uyurlar Mağarasını da ayrıca dindar Hristiyanlar için önemli bir hac rotası haline getirmiştir.


İslam aleminde ise efsane Ashâb-ı Kehf  ismiyle Kehf suresinde yer almaktadır. Ayetlerin herhangi birinde uyurların sayısından bahsedilmez ancak efsaneye ek olarak bir de köpek bu gruba eşlik etmektedir. Elbette efsane dine bağlılık için güzel bir örnek teşhir ettiği için bu sefer dinini dilediği şekilde yaşayamayıp kaçmak zorunda olan grup Müslümanlardır. Uyandıklarında Müslümanlığın bölgede hak din olduğunu gören grup bunun Allah’ın diğer mucizelerinden yalnızca biri olduğunda ortak karar almış, kendilerine ders çıkarmışlardır. İslam dünyasında genel olarak bu mağaranın Mersin Tarsus’ta bulunduğu kabul görür ancak Kahramanmaraş ilimizde bulunan Afşin ilçesinde , Efes’te ve daha farklı bir çok yerde bulunduğunu iddia eden rivayetler de vardır.

Evlerde bolca geçirdiğimiz zamanımızın ardından yurdumuzun dört bir yanında keşfedilmeyi ve görülmeyi bekleyen tarihi güzellik ve değerlerimizi ziyaret edip bu dönemlerin tadını çıkarmak isteyenler , listenize yeni bir rota eklemek isteyebilirsiniz!

İlgilenenler için İngiliz Metafizik şiirinin öncülerinden olan şair John Donne’ın ünlü eseri ‘The Good Morrow’ a bir göz atmalarını özenle tavsiye ederim. Şair, İncil’den alıntıladığı yedi uyurlar efsanesini sevdiği kadınla arasındaki aşkı anlatan bir motif olarak eserinde kullanmış ve şiire farklı bir bakış açısı katmıştır. Birbirlerine aşık olmadan önce hiç yaşam belirtisi göstermeyen derin bir uykuda olduklarını, ancak birbirlerine aşık oldukları zaman bu derin ve can sıkıcı uykudan uyanıp, tıpkı yedi uyurlar gibi bir peri masalına gözlerini açtıklarını etkileyici bir üslupla kaleme almıştır.