Facebook grubunun sahip olduğu Whatsapp, İsrailli bir casus yazılım şirketinin (NSO) ABD’deki sunucularını kullanarak Whatsapp kullanan üst düzey yetkilileri, aktivistleri ve gazetecileri içeren 1400 kişinin telefonlarının hacklenmesinde pay sahibi olduğunu öne sürdü.

Geçtiğimiz aylarda dünyanın en yaygın kullanılan haberleşme uygulaması WhatsApp’taki bir güvenlik açığı nedeniyle belirli sayıda hedef telefona casus yazılım yerleştirildiği ortaya çıktı.


WhatsApp saldırısı NSO Group isminin geniş çevreler tarafından duyulduğu ilk hadise olsa da; şirketin son zamanlarda oldukça kritik olaylarla birlikte anıldığı dikkatlerden kaçmıyor.

NSO Group İlk Değil

Şirketin kurucularından Shalev Hulio ve Omri Lavie uzun yıllar boyunca teknoloji alanında faallerde bulunmuş ve bu konuda tecrübe edinmiş kişiler.

NSO Group’tan önceki girişimleri olan CommunityTech adlı program teknik arızalar karşısında telefonlara uzaktan erişerek sorunları halleden bir uygulama olarak piyasaya sürülmüştü. Uzmanlara göre NSO Group’un eylemlerinin arka sahası bu girişimle oldukça alakalı, şayet edinilen has tecrübenin bu “cihazlara uzaktan erişim yoluyla destek sağlayan” programdan geldiği düşünülüyor. Zaten şirket CEO’su Hulio, medyaya verdiği bir röportajda CommuniTech yılları sırasında Avrupalı bir istihbarat ajansından bir telefon aldığını ve ‘Neden mobil cihazlara sızacak bir casus yazılım yapmayı denemiyorsunuz?’ fikrini ortaya attığını anlattı.


Cemal Kaşıkçı Olayı ile İlişkisi Ne?

Öne sürülen iddialara göre Ülkemizde Suudi Arabistan Konsolosluğu’na girdikten sonra ortadan kaybolan Cemal Kaşıkçı’nın telefonuna casus yazılım yüklendiği ve bu yazılımın Pegasus adlı, şirketin en önemli ürünlerinden biri olduğu belirtilmişti.


Eski ABD Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, Kasım 2018’de NSO Group’a ait Pegasus isimli yazılımının, Cemal Kaşıkçı’yı takip etmek için kullanıldığını söyleyip NSO’yu “dijital hırsızlık araçlarını geliştiren” bir şirket olarak tanımlamış, İsrail’i “buna dair herhangi bir sorumluluk üstlenmeyi kabul etmemekle” eleştirmişti.
İstihbarat Birimleriyle Antlaşmalar Yapılmış

Ayrıca sahip olduğu teknoloji nedeniyle ülkelerin istihbarat birimleriyle antlaşmalar yapıldığı ve özellikle İsrail’in bu konuda şirketten çok yararlandığı ortaya çıkmıştı. Kişilerin telefon numarasıyla, operatörlere veyahut ek bilgiye ihtiyaç duymadan konum saptaması da dahil hackleri yerine getiren Pegasus Programı’nın Meksikalılara 80 Milyon Dolara satıldığı New York Times tarafından gün yüzüne çıkarılmıştı. Nitekim, Meksika’nın bu yolla birçok iktidara muhalif politikacıları ve gazetecileri alan dışı bıraktığı öne sürülüyor.


Uzmanlardan Uyarılar Geldi, Whatsapp Çareyi Dikkat Mesajı Atmakta Buldu

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’ne ait The Citizen Lab’de araştırmacı olan John Scott-Railton Whatsapp’ı uyararak yaklaşmakta olan tehlikeleri belirtmişti ve NSO casus yazılımları tarafından belirlenmiş insanları uyarmasında yardımcı olmuştu.

İşte John Scott, yetkilileri böyle uyarmıştı

Hindistan’da 121 kişi Uygulamanın Kurbanı Oldu

İçlerinde insan hakları aktivisti, gazeteciler ve avukatların olduğu 121 kişi kim tarafından kullanıldığı bilinmeyen bu casus yazılımların kurbanı oldu. Hindistin Milli Meclisi’nde temsilcilik görevini icra eden muhalif Priyanka Gandhi Vadra gazetecilere kendisinin de hedefler arasından olduğunu ve Whatsapp tarafından uyarıldığını belirtti.


Mağdurlardan birisi olan muhalif Priyanka Gandhi Vadra
Her ne kadar eylemerin faili meçhul olsa da gözler devlete çevrilmiş durumda. Merkez İktidar Partisi’nin başı Narendra Modi ise NSO’yu değil Whatsapp’ı suçladı. Ayrıca olayın incelenmesini öneren tasarıyı veto etti.

NSO Group’tan Yanıt

Böyle bir amaçları olmadığını belirten NSO Group yetkilileri ayrıca amaçlarının terörizmi durdurmak, şiddeti azaltmak ve hayat kurtarmak olduğunu belirterek Whatsapp’a yakın zamanda detaylı bir şekilde cevap verileceğini duyurdu.