Belkide veri transferi ve güç iletiminde en çok giriş ve çıkış birimi olan USB serisi gün geçtikçe gelişiyor ve yeni özelliklerle bizlerle oluyor. İlk USB birimlerinden sonra USB 2 ve USB 3.0 serileri bizlerleydi. USB 3′ın son modeli ile veri transferinin en üst noktasına geldiğimizi düşünürken, geliştiricilerden USB4‘ün sinyalleri gelmeye başlamıştı. Bugün yapılan açıklamadan ile yeni USB4 hakkındaki birçok bilgi bizlere sunuldu.

Yüksek Veri Transfer Hızı

Bu tarz teknolojilerin ilk ve en önemli amaçları şüphesiz en yüksek veri hızına çıkmak. Şirketlerin yaptığı yoğun Ar-Ge çalışmaları ile bu sınırın zirvelere çıkartılmaya çalışıldı. Son açıklamalar ile USB4 ile veri transfer hızının şimdiye kadar ki en hızlı olacağı anlaşıldı.

Saniyede 40 gigabit veri transfer hızlarına çıkabilen yeni teknoloji, hızı ile USB 3’ün ilk jenerasyonunu 8’e, son modelini ise 2’ye katlıyor.

USB4 Evrensel Bir Uyumluluğa Sahip

Intel’in Thunderbolt 3 lisansını ücretsiz hale getirerek evrensel kablo tipine ilk adımı atmıştı. Bundan sonra USB4 üreticileri Intel standartları içinde üretim yapacak ve böylelikle evrensel ve üst düzey bir uyumluluğa sahip kablo ve cihazlarımız olacak.

Üst Düzey Veri ve Görüntü Ayırma Teknolojisi

Tek bir USB üzerinden hem güç, hem veri hem de görüntü transferi yapmak USB 3.0 ailesi ile mümkün hale getirilmişti fakat bunların birlikte yapılmaya çalışıldığında ciddi hız düşüşleri bizlerle oldu. USB4 ile bu sorunlar tarih olacağa benziyor. Yeni geliştirilen teknoloji ile bu işlerin hepsi tek kablo üzerin çok büyük bir hızla gerçekleştirilebilecek.

Diğer Özellikleri

Thunderbolt 3 teknolojisini temel alan USB4 standardı, USB Type-C kabloları ile sunulacak. Çift yönlü olarak kullanılabilen standart ile istesek bile USB’leri yanlık taraftan takmaya çalışamayacağız. Veri, güç ve görüntü aktarımında yeni bir çağ açacak olan standart geriye dönük olarak da uyum sağlayacak. USB 3.2 ve USB 2 standartlarında da kullanılabilecek.

Yeni USB standardı USB4’ü ilk olarak 2020’de göreceğiz gibi görünüyor. Fakat yaygınlaşması ve cihazlarımıza gelmesi 2021 yılını beklememizi gerektirecek.