Günümüzde genellikle TV dizilerinde görmeye alışık olduğumuz “Reyting” kelimesi TV kanallarının izlenme sayılarının oranlarının oluşturduğu listedir.

Öncelikle dizilerin izlenme yüzdeleri alınır, ve bu yüzdeler aslında dizinin reyting oranıdır. Reyting için, dizinin yayında kaldığı tüm süredeki her dakika için ortalama izleyici yüzdesidir diyebiliriz.

Peki Reyting Sonuçları Nasıl Belirleniyor?

Zannedilenin aksine reyting sonuçları Türkiye’de ki tüm evlerden alınmıyor. Özel olarak belirlenmiş olan 2000 civarı aile tarafından belirleniyor.

Bu ailelerin evlerine Peoplemeter ismi verilen cihaz yerleştiriliyor. Bu cihazın yaptığı görev ise bir gün boyunca izlenen programları kayıt altına almak.

Tabi ki bu cihaz ailelerin bazı özelliklerini baz alarak dağıtılıyor. AB, C1, C2 ve D-E gibi gruplar oluşturuluyor. Bu gruplar ailedeki en yetkili kişinin mesleğine göre belirlenmektedir.

Tüm bu işlemler aslında reyting listesini oluşturmaktadır. Bir TV programı ne kadar yüksek reyting puanı alırsa o kadar fazla reklam ücreti almaktadır. Bu nedenle yayınlanan programların yayın ömrü reyting oranı ile doğru orantılıdır.

Yapılan bu reyting ölçümlerini yapan şirket Nielsen isimli şirkettir, ve genelde birçok ülkede bu şirket görev yapmaktadır. Türkiye’ye de 1989 yılında AGB Nielsen ismiyle giriş yapmış ve ilk ölçüm İstanbul’da ki belirlenen 150 aile ile yapılmıştır.

Fakat 2011 yılında bazı sorunlar nedeniyle Nielsen şirketi yerini, TNS isimli şirkete bırakmıştır. Ve bu görevi yapmayı şu an da da sürdürmektedir.