3 Türk bilim insanı kanser ile savacak olan bir hücre geliştirdi. Dünya çapında büyük başarı elde edecek olan bu projeyi gelin beraber inceleyelim.

Son zamanların büyük hastalığı haline gelen kanser için bilim insanları tedavi yolları arıyor. Kanser için tedavi yolları arayan 3 Türk bilim insanımızdan iyi bir haber geldi. Biyomühendislerimiz Dr. Tolga Sütlü, Dr. Adil Doğanay Duru ve Prof. Dr. Batu Erman tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, kansere karşı savaşçı hücreler üretildi.

Hücresel immünoterapi olarak adlandırılan proje kapsamında, hastanın vücudundan alınan kanda yer alan bağışıklık sistemi hücrelerine ulaşıp, kanser hücreleri ile savaşmaları için yeniden programlanması öngörülüyor. Tümör hücrelerini öldürerek kanseri kurutmayı başaran proje, European Journal Of Immunology’de (Avrupa İmmünoloji Dergisi) tarafından yayımlandı.

Bu konu hakkında açıklama yapan bilim insanımız Dr. Tolga Sütlü: “Bunlardan birincisi ve daha popüler olanı T hücreleri. Diğeri ise NK (Natural Killer-doğal öldürücü) hücreleri. Son yıllarda en çok ön planda olan ve kanser tedavisinde çığır açan hücresel immünoterapi yaklaşımlarında başı CAR-T hücreleri çekiyor. Şu anda büyük bir klinik başarı göstermekte olan CAR-T hücreleri kanser hücrelerinin yüzeylerindeki molekülleri hedefleyerek onları sağlıklı hücrelerden ayırt edip öldürebiliyor. Bizim çalışmamızda geliştirmiş olduğumuz TCR-NK hücreleri ise CAR-T hücrelerinden daha farklı bir mekanizmayla çalışan ve kanser hücrelerinin sadece yüzeylerindeki değil içlerindeki molekülleri de hedefleyebilen, yani CAR-T hücrelerinin ulaşamadığı yerlere ulaşabilen hücreler olarak ön plana çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Hücreleri modifiye ederek kanser hücrelerine karşı hazırladıklarını ve hücrelerin hazırlanma işleminin 2-3 hafta sürdüğünü ekledi. Hastanın bağışıklık sistemi hücreleri arasından alınan birkaç milyon hücreden başlayarak birkaç milyar hücreye çıktıklarını belirten Dr. Sütlü, bu proje için TÜBİTAK başvurusu yaptıklarını da belirtti.

Eğer TÜBİTAK’tan geri dönüş alırlarsa 3 yıl içinde Cilt kanseri hastalarında bu tedavi yöntemini kullanmayı planladıklarını açıkladı.