Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün bir an önce bitmesi için bilim adamları elinden geleni yapıyor. Her gün yeni aşılar deneniyor, yeni ilaçlar deneniyor; kimisi olumlu, umut verici etkiler yaratırken kimisinin pek bir etkisi olmuyor.

Koronavirüs 1.5 milyondan fazla insanı etkisi altına almakta. Bir aşının bulunması için öncelikle virüsün izole edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde aşının veya serumun üretilmesindeki ilk aşama olan virüsün izole edilmesi Türk bilim insanları tarafından başarılmıştı.

Bütün dünyayı umutlandıracak başka bir haber de Oxford Üniversitesinden bir bilim insanından geldi. Oxford Üniversitesinden Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, basına yaptığı açıklamada bir aşının yüzde 80 ihtimalle eylül ayına hazır olacağını söyledi.

Aşı için eylül ayını işaret eden Oxfordlu profesor;

Verdiği açıklamaya ”bu sadece bir önsezi değil, her hafta incelenecek daha fazla veriye sahip oluyoruz” sözleriyle devam eden profesör aşının insanlar üzerinde 2 hafta içerisinde denenmeye başlanılacağını da belirtti. Ayrıca bir aşının milyonlarca üretilmesinin maddi açıdan zor olacağını, bu konuda Londra yönetimiyle görüştüklerini belirtti.

Geliştirdikleri aşının işe yaraması durumunda sonbahara doğru aşıyı tamamlayıp piyasaya sürebileceklerini belirten profesör İngiliz hükûmetinin de aşıya destek vereceğini açıkladı.