Zoonotik virüslerden olan, yani hayvandan insana geçen virüsler arasında yer alan yeni tip Kovid-19, namı diğer koronavirüs dünyanın birçok ülkesinde canlar almaya devam etmekte. Milyonlar enfekte olmuş durumda. Bu ölümcül virüsün (her ne kadar ölüm oranı düşük olsa da korkutucu bir tür) size hiç uğramaması için yapmanız gereken birkaç adım var. Gelin beraber inceleyelim.

Koronavirüs vakasının ülkemizde görüldüğü ilk günden beri yaşam şartlarımız hayli değişti. Devlet birçok önlem almakta, ücretsiz maskeler, dezenfektanlar dağıtmakta. Ancak bunların hiçbiri sizi hastalıktan tam manasıyla korumak için yeterli değildir. Hepimizin duyduğu o deyiş bu durum için geçerliliğini hayli korumakta: ”Her şeyi devletten beklemeyin.”

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Koronavirüs mevsimsel grip gibi başlar. Öncelikle üst solunum yollarınızda etkili olan virüs çok kısa bir süre içerisinde akciğerlerinize inip durumu kötüleştirebiliyor. Kronik rahatsızlığı bulunanlarda durum daha da kötüleşip ölüme sebep olabiliyor. Karşımıza en çok çıkan belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş,
  • Nefes darlığı,
  • Halsizlik,
  • Boğazda yanma,
  • Öksürük,
  • İshal.

Virüs temas ettiğiniz yüzeylerde, eğer önceden enfekte birisi temas ettiyse varlığını bir müddet korumakta. Virüsün hangi yüzeylerden bulaştığını incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca damlacık yoluyla, yani havadan da virüsü kapabilirsiniz. Bu yüzden maske takmak çok önemlidir.

Ancak takılan maskeler Sağlık Bakanlığının önerdiği şekilde (N95, cerrahi maske gibi) olmalıdır. Devletin uyguladığı tedbirlere uygun hareket edip zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaya, eğer 65 yaş üstü veya 20 yaş altındaysanız varsa bir tanıdığınızdan alışveriş konusunda yardım istemeye özen göstermeliyiz.

Sağlık Bakanlığı koronavirüsten korunmak için uygulanması gereken 14 adımı paylaştı:

Yazılı olarak:

  1. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovalayarak yıkayın.
  2. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3 – 4 adım mesafe koyun.
  3. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
  4. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
  5. Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
  6. Yurt dışı seyahatlerinizi erteleyin ya da iptal edin.
  7. Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evde geçirin.
  8. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
  9. Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.
  10. Kapı kolu, armatürler ve lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.
  11. Soğuk algınlığı belirtiniz varsa yaşlılarla ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
  12. Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
  13. Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
  14. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kaynakça:

Sağlık Bakanlığı