Son yıllarda çok kullanılmaya başlanan ve insanoğluna birçok alanda yardım eden yapay zeka teknolojisi şimdi de hukuk alanında kullanılacak. Peki hukukçular yerlerini yapay zekaya bırakacaklar mı?

Bilindiği üzere günlük hayatta hukuka çok fazla ihtiyaç duyuluyor. Yapay zeka tam da bu noktada hukukçulara yardımcı olacak. Bu sayede hızdan, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlanmış olacak. Bu da tabi günlük hayatımızı daha kolay bir hale getirecek.

Joshua Browder’ın alınan cezalar karşısında boşa zaman harcandığı düşünüyor ve bu süreçten kurtulmak için DoNotPay adını verdiği bir uygulama geliştiriyor.  Yapay zeka kullanılarak geliştirilen bu uygulama başarılı oluyor.

2014 yılında yapay zekayla insan arasındaki performans karşılaştırması için, 20 deneyimli Birleşmiş Milletler avukatının performansı yapay zeka sistemleriyle karşılaştırıldı ve 40 sayfalık bir rapor yayınlandı. Elde edilen sonuçlara göre  günlük yasal risk değerlendirme görevinde, avukatlar arasında en yüksek performans % 94, en düşük performans % 64 olarak gerçekleşirken ortalama performans % 85 düzeyinde kaldı.

Yapay zekanın başarı oranı ortalama % 94 başarı olmuştur. Ek olarak, bu süreç için avukatlara gereken ortalama süre 92 dakika iken, yapay zekanın ihtiyaç duyduğu süre 26 saniyedir. Yapay zeka, bu süreci dinlenmeden yapabilmekte.

Türkiye Cumhuriyeti bu konuda sessiz değil 9 Ocak 2018 de yapılan İstanbul Barosu toplantısından beri bu konu hakkında çalışmalar yapılmaya başlandığını öğrendik. Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Av. Gökhan Ahi AİHM (Anayasa ve İnsan Hakları Mahkemesi)’de karar verilen davaların yüklendiği bir sistem bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Sistem, davaları hem yasal hem de ahlaki olarak inceliyor. Yüklenen 584 davanın sonucunu bilmeye çalışıyor. Yapay zeka AİHM(Anayasa ve İnsan Hakları Mahkemesi) ’de verilen karaların %79’unu doğru tutturuyor. Bunu derin öğrenme tekniğiyle yapıyor. Herhangi bir şekilde yapay zekaya bilgi yüklenmiyor. O bütün verileri tarayıp kendi içinde bir tarama sistemi oluşturuyor ve oluşturmuş olduğu sistemle yeni vakaları değerlendirip bir karara doğru gidiyor.” dedi.

Ayrıca Gökhan Ahi özellikle yargı alanında yapay zeka ile karar oluşturmanın çok kolay olmadığını, Türkiye’de hakim kararları standartlaşmış ve uzaktan kumandalı kararlar haline gelmişken, karar gerekçeleri ve iddianameler standart metin olmuşken belki de yapay zeka bu alanlarda daha fazla kullanılması gerektiğini vurgulamıştır.