ABD’de yürütülen bir araştırmada, evdeki malzemelerle yapılan maskelerde kullanılan hangi tür kumaşların gerçek anlamda işe yaradığını ve koruma sağladığını araştırdı.

Bildiğimiz üzere koronavirüsten korunmanın en etkili yollarından birisi maske takmak. Özellikle enfekte kişinin maske takması, çevresindeki diğer insanlara hastalığı bulaştırmaması için büyük önem arz ediyor.

Ancak tıbbi maskelere erişim her zaman kolay olmuyor. Devletimiz bu konuda her ne kadar cömert olsa da bazen ikinci bir maskeye ihtiyaç duyabiliyor, ve sıkıntı çekebiliyoruz.

Yapılan bir araştırmada ABD’li bilim insanları evlerde yapılan maskelerin hangi malzemelerden yapılması gerektiğini açıkladılar.

Yürütülen araştırmada pamuk, şifon, ipek ve pazen gibi kumaşların geçirgenlik özellikleri incelendi. Araştırmanın sonunda yayımlanan makalede “Genel olarak bez maskelerde yaygın olarak kullanılan çeşitli kumaş kombinasyonlarının aerosol partiküllerinin iletimine karşı potansiyel olarak önemli bir koruma sağlayabildiğini bulduk” kelimeleri kullanıldı.

Araştırma sürecinde 10 nanometre – 10 mikrometre arasında büyüklüğe sahip aerosol partikülleri test edildi.

Yapılan araştırmada pamuk-ipek, pamuk-şifon ve pamuk-pazen tarzı melez kumaşların 300 nanometreden küçük partiküller karşısında %80 verimlilikle, 300 nanometreden büyük partiküller karşısında ise %90 üzerinde geçirgenliği önlediği saptandı.